Panik atak , Panik bozukluk nedir , belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir
- Korku belirgin bir tehtid karşısında anlık duygusal bir tepkidir
- Kaygı belirgin olmayan ya da bilinmeyen bir tehtid beklentisi içinde süregiden bir duygusal tepkidir
- Korku ve kaygının sonuçları ;
Bilişsel sonuçlara örnek : Yardım alamayacağım,rezil olacağım , kontrolümü kabedeceğim , başıma kötü bir şey gelecek vb.
Fizyolojik sonuçlara örnek : Kalp atışlarının hızlanması,nefesin kesilmesi , uyuşma ,kasların gerilmesi , midede rahatsızlık vb .
–
– Olumsuz duygu yaratan durumlardan insanlar kaçarlar yada kaçınırlar ancak bu korku ve kaygıyı yaratan gerçek bir tehtid olmadığı halde sürekli kaçınma kişinin işlevselliğini bozar.
- Panik atak ruhsal bir bozukluk değildir. Panik ataklar kaygı bozukluklarında ortaya çıkabildiği gibi diğer ruhsal bozukluklarda da ortaya çıkabilir (örn. Depresyon , madde kullanımı veya bir takım sağlık sorunlarında örn mide rahatsızlıkları , solunum gibi sorunlar ile ortaya çıkabilir) ( DSM-5 , panik atak belirleyicisi)
DSM-5’ te yer alan Panik Atak belirtilerine göre kişide aşağıdakilerden en az 4 tanesi görülmelidir
- Kalp atışlarının hızlanması,çarpıntı
- Terleme
- Titreme
- Nefessiz kalma hissi
- Boğulma hissi
- Göğüs ağrısı ya da göğüste rahatsızlık hissi
- Mide bulantısı veya midede rahatsızlık
- Baş dönmesi , bayılacak gibi olma
- Üşüme ya da ateş basması
- Karıncalanma ,uyuşma ,hissizleşme
- Derealizasyon ( gerçekliği yitirme hissi) veya depersonalizasyon (bedeninden ayrılma algısı kendisini yukardan izleme )
- Delirme,çıldırma veya kontrolü kaybetme korkusu
- Ölüm korkusu
- Panik atak sırasında veya sonrasında bazı tipik korkular mevcuttur , örneğin ; ölme veya sakat kalma korkusu,kalp krizi geçiriyorum , boğulacağım , kontrolümü kaybedeceğim çığlık atacağım , burdan ayrılmazsam fenalaşacağım, insanlar benim bir sorunum olduğunu düşünecekler , gittiği doktorların kendini dinlemediğine onların göremediği bir hastalığının olduğuna inanırlar ve bu yüzden bir çok doktora veya acil bölümüne başvururlar .
Tedavi Yöntemleri : Bilişsel Davranışçı Terapi bu yöntem bir uzman tarafından alındığı zaman ve Psikolog-Psikolojik Danışan ile uyumlu, iş birliği içerisinde çalışıldığı taktirde tedavi oranı kullanılan ilaçlara göre daha yüksek ve kalıcı olduğu yapılan araştırmalar ile kanıtlanmıştır.