Zayıf noktalarınızdan güçlü taraflarınız doğacaktır.(Freud)

Blog


Okulda Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB)


Dikkat eksikliği okul başarısını etkiliyor

Uzmanlar, okul döneminde çocukları başarısızlığa sürükleyen Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu’nun okul döneminden önce tedavi edilmesini öneriyor.

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu’nun (DEHB) temel özelliği, kalıcı ve sürekli olan dikkat süresinin kısalığı, engellemeye yönelik denetim eksikliği nedeniyle davranışlarda ya da bilişte ortaya çıkan ataklık ve huzursuzluktur. DEHB çocukluk çağının en önemli psikiyatrik sorunlarının başında gelir. Aileyi, okulu ve toplumu ilgilendiren yönleriyle ve geniş anlamıyla bir eğitim ve öğretim sorunudur. Sorunun erken teşhisinde tedaviden elde edilen sonuçların yüz güldürücü olması hiperaktivitenin sağlık ve eğitim alanında çalışanlar tarafından mutlak bilinmesi gerekli konular arasında yer alması gerçeğini göstermektedir.

 

DEHB´Lİ OLAN ÇOCUKLAR İÇİN İDEAL SINIF ORTAMI

Öğretmenler sık sık görsel ve işitsel materyaller kullanmalıdırlar.Öğrenme sürecinde ne kadar çok duyu organı devreye girerse o kadar yararlıdır.Öğrencilerin uymaları istenen kurallar onlara açıkça öğretilmeli , istenen biçimde davranmanın ve davranmamanın doğuracağı sonuçların neler olacağı belirlenip öğrenci tarafından bilinmesinin sağlanması gerekir.DEHB'li cocuğun öğretmene yakın yerlerde oturması gerekir.Sırasının dikkati dağıtacak maddelerden arındırılması gerekir.

 

Hareket ihtiyacına uygun sınıf ortamı :

DEHB li çocukların sıralarında sürekli oturmalarını beklemek yanlıştır.Önemli olan hareket etme ihtiyacı içinde olan çocuğun bu isteği kendi isteği şeklinde değil öğretmenin isteği ve ders konusu dahilinde karşılanmalıdır.Örneğin çocuk sık sık tahtaya kaldırılmalı çocuğa sık sık soru sorulmalıdır.Çocuktan sınıf penceresini açması,perdeyi yada sırasını düzeltmesi istenebilir. Bu çocuklara bazen anlayış gösterilmeli sırasında ayağa kalkma davranışı bazen görmezden gelinmelidir.Hareket ihtiyaç sınıf düzenini bozmayacak şekilde karşılanmalıdır.

 

Sınıf kurallarının öğretilmesi

Sınıf kurallarının gerekçesi öğrencilere açıklanmalıdır.Bu kurallara neden gerek duyulduğu ve elde edilecek yararlar anlatılmalıdır.Kurallar yazılı olarak yada resimlendirilmiş biçimde görülebilir bir yere asılmalıdır.Beklenen davranışlar uygulama yapılarak gösterilmeli ve öğrencilerin alıştırma yapmalarına olanak verilmelidir. Öğrencileri kurallara uymaya ve beklenen davranışlara yöneltmek için hem özendirici hemde caydırıcı yöntemlerden yararlanılmalıdır